PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE POSJETIO PROTESTANTSKU REFORMIRANU ŽUPU U TORDINCIMA

Dana 6. listopada 2011. godine, Protestantsku reformiranu crkvenu općinu Tordinci posjetio je predsjednik Republike Hrvatske, dr.sc. Ivo Josipović. Molitvu za predsjednika i kratko izlaganje o župi izrekao je superintendent PRKC i župnik tordinački, Jasmin Milić. U nazočnosti brojnih vjernika, predstavnika vjerskih zajednica, vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, načelnika općine Tordinci Josipa Maletića te vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, superintendent  je zahvalio predsjedniku Josipoviću što je posjetio tordinačku protestantsku župu upravo u godini u kojoj ona obilježava 460. obljetnicu od prve protestanske sinode na tlu Hrvatske.

Podsjetio je kako je 17. svibnja 1551. godine u Tordincima održana prva protestantska sinoda na tlu Hrvatske te kako su Tordinci jedina hrvatska protestanska župa koja neprestano djeluje još od 16. stoljeća. Superintendent  je također  kazao kako se predsjednik Josipović i prije nego je postao predsjednik Republike zalagao za prava vjerskih zajednica, a to i sada čini.  Prigodnim se riječima prisutnima  obratio i sam Predsjednik istakavši svoju zauzetost za mir, pravednost i suživot, te za poštovanje prava svih vjerskih zajednica. Nakon programa u crkvi, predsjednik se zajedno s uzvanicima uputio na „Acin salaš“ na prigodni domjenak.

Svojim su prisustvom ovaj važan događaj uzveličali i predstavnici drugih vjerskih zajednica: Lajoš Čati-Sabo, biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj; Tomo Magda, predsjednik Saveza baptističkih crkava u Hrvatskoj; Damir Špoljarić, predsjednik Evanđeoske pentekostne crkve u Hrvatskoj; Mario Dučić, predsjednik Crkve cjelovitoga evanđelja; Matej Lazar Kovačević, pastor Crkve Božje iz Tordinaca; protojerej Predrag Azap, pravoslavni paroh iz Vinkovaca; vlč. Stjepan Topolski, starokatolički župnik iz Šaptinovaca; Efendija Enes Poljić, glavni imam za Slavoniju i Baranju; dr.sc. Peter Kuzmič, rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku te ostali ugledni gosti.

Predsjednik Ivo Josipović prvi je državnik koji je u njezinoj višestoljetnoj povijesti pohodio ovu župu.

Više fotografija s ovog jedinstvenog događaja možete pogledati ovdje.