NOVA KNJIGA: POVIJEST REFORMIRANE CRKVE U HRVATSKOJ S POSEBNIM OSVRTOM NA REFORMIRANU ŽUPU TORDINCI 1862.-1952.

Iz tiska je izašla knjiga: Povijest Reformirane crkve u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na reformiru župu Tordinci 1862.-1952., autora biskupa  dr.sc. Jasmina Milića. Na 317. stranica predstavlja nam se povijest Reformirane crkve na današnjem Hrvatskom prostoru, posebice jedine hrvatske protestantske župe koja djeluje od 16. stoljeća u Tordincima.

Knjiga se može naručiti putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

"Istraživanje povijesti, posebice crkvene, je nužno za razumijevanje identiteta jer ono ne odgovara samo na pitanje odakle smo nego i tko smo. Milić je vec prije ove knjige stekao reputaciju pouzdanog proučavatelja kalvinizma na hrvatskom tlu a ovom detaljnom studijom nam dešifrira velik dio povijesno-pravno-teoloskog DNA najstarije i najznačajnije lokalne crkve reformirane provenijencije na južnoslavenskom tlu."
 
Prof.dr.sc. Peter Kuzmič
Rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku.

"Knjiga dr. Jasmina Milića prava je riznica podataka o povijesti hrvatskog protestantizma, navlastito hrvatskih kalvina u Srijemu, te o njihovoj jedinstvenoj zajednici u Tordincima, gdje reformirana župa, uz prekide, djeluje od sredine šesnaestog stoljeća. Dr. Milić daje povijesni, teološki, ekleziološki i kulturni prikaz ove zajednice, koja je kroz stoljeća, često pod nesklonim vlastima, izborila za reformirano kršćanstvo onako kako ga je porinuo Jean Calvin, Božji izbjeglica i ženevski jurist. Jasnoća njegove vjere u slobodni dar Božje milosti održala je reformaciju kad je zapala u krizu nakon Lutherove smrti. Jednako tako, stroga spoznaja o ljudskoj bespomoćnosti bez Božje ljubavi održala se u ravnici između Vuke i Drave."

Prof. dr.sc. Ivo Banac
Profesor povijesti, Sveučilište Yale i Sveučilište u Zagrebu.