U TORDINAČKOJ PROTESTANTSKOJ REFORMIRANOJ ŽUPI OTKRIVENA PLOČA S IMENIMA DOSADAŠNJIH ŽUPNIKA

Na svečanom bogoslužju u Tordincima, 5. studenog 2017., otkrivena je ploča s imenima dosadašnjih župnika koji su u ovoj župi služili u 16. stoljeću te od 1862. godine do danas.

Ploča je postavljena povodom 500. obljetnice Reformacije u znak zahvalnosti za sve one koji su svojim služenjem doprinjeli da ova župa opstane od svoga osnivanja u 16. stoljeću pa sve do danas. Od 17. do 19. stoljeća župom su upravljali korođski župnici a od 1862. godine Tordinci opet dobijaju svoga reformiranoga župnika u osobi Alekse (Eleka) Kulifaya koji je izgradio novu crkvu i školu.

Ploču je zajedno s biskupom Jasminom Milićem otvorio dugogodišnji staratelj župe, Dragan Ištoković.

Na bogoslužju su najstarijim članovima crkvenoga odbora dodjeljene zahvalnice (Nadi Sesar, Biserki Sesar, Ružici Jovanović, Milici Ištoković te Andriji Podrugoviću). Radi se o vjernicima koji su se nesebično žrtvovali za crkvu u najtežim vremenima ove župe.

Zahvalnica za ekumensku suradnju i brigu za prognanike tijekom Domovinskog rata dodjeljena je i nadgledniku Crkve Božje u RH, pastoru Lazaru Mateju Kovačeviću. Pastor Kovačević je ostao sa svoji vjernicima do zadnjega dana prije nego su Tordinci pali u okupaciju, a nesebično je služio i vjernicima Reformirane župe koji su u to vrijeme ostali sami bez župnika. Vjernike je obilazio i služio njihovim potrebama i tijekom prognaništva.  Dobri ekumenski i bratski odnosi s Crkvom Božjom u Tordincima nastavljeni su i nakon Domovinskog rata sve do danas.

Protestantska reformirana crkvena općina Tordinci, kao najstarija hrvatska protestantska župa u RH, pred novim je izazovima u vremenu koje dolazi, da plamen evanđelja i reformacijskog naslijeđa nosi i u godinama koje dolaze.

Ova je župa nedavno, na svečanoj akademiji povodom 500. obljetnice Reformacije dobila priznanje za očuvanje vrijednosti reformacije.