Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Predavanje o Grguru Vlahoviću u Karlovcu

U predvečerje Dana reformacije, 30.10.2023. godine, u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu je, u organizaciji Protestantske reformirane crkve održano prigodno predavanje o Grguru Vlahoviću, poznatom reformatoru iz Ribnika kod Ozlja. Ovime je obilježena 500. obljetnica njegovog rođenja.

Predstavljena je također i spomen-ploča koja će stajati u njegovom rodnom mjestu.

O Grguru Vlahoviću

Predavanje je održao dr. sc. Janez Weiss, povjesničar Muzeja Črnomelj. koji je predstavio i do sada nepoznate informacije o Vlahoviću koje tek trebaju ući u znanstvene članke. Moderirao je preč. kanonik, dr. Almir Pehlić, župnik Protestantske reformirane crkve u Karlovcu.

O Grguru Vlahoviću

Dana 12. ožujka 1523. godine rođen je hrvatski reformator, Grgur Vlahović.

Rođen je u Ribniku i već kao mladić stupio je u kontakt s glagoljašima. Nakon školovanja zaređen je za svećenika. Pod utjecajem lingviste i reformatora Primoža Trubara prelazi 1550. godine na protestantizam. Kao propovjednik djelovao je na području Metlike a kasnije i Novog Mesta te Brežica. Propovijedao je i na banovim imanjima, poput Cesargrada, Okića i Želina.

“Vjekoslav Klaić iz Klombnerova pisma Ivanu Ungnadu (13. ožujka 1563.) ističe Vlahovićevu službu propovijedanja evanđelja ,s velikom silom, a njega kao najboljeg propovijednika, Bučar iz toga pisma ističe da je Vlahović čitav kraj do deset milja unaokolo pridobio i obratio na novu vjeru…” (Stanko Jambrek, Reformacija u Hrvatskim zemljama, str. 225).

Surađivao je s Ivanom Ungnadom i Antonom Dalmatinom kod projekata Biblijskog zavoda u Urachu. Knjige koje su tamo prevođene kasnije su obogaćivale hrvatski i slovenski živalj kako duhovno tako i kulturno. Zavod je podupirao ban Petar II Erdody.

Bio je protjerivan od strane katoličkih biskupa te je često selio. Propovijedao je u protestantskim crkvama na području Hrvatske i Slovenije. Na posjedima Frankopana pronalazio je utočište. Preminuo je 1581. u Ljubljani.