Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Svečano proslavljena 470. obljetnica prvoga spomena protestantske reformirane župe Tordinci

Obiljezena 470. obljetnica prvoga spomena zupe Tordinci

U subotu, 30. listopada 2021. godine, uoči Dana reformacije, svečanim bogoslužjem u tordinačkoj reformiranoj župnoj crkvi je obilježena 470. obljetnica prvoga spomena ove župe, kao i 504. obljetnica reformacije.

Naime, 17. svibnja 1551. godine u Tordincima je održana prva protestantska sinoda na prostoru današnje Hrvatske. Dakako da je župa djelovala i ranije, no ovo je prvi zabilježeni spomen ove župe.

Bogoslužje je predvodio i propovijedao biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj, dr.sc. Jasmin Milić uz sudjelovanje svećenstva Protestantske reformirane crkve kao i sestrinskih crkava.

Bogoslužje su uzveličali i brojni gosti: načelnik Općine Tordinci i izaslanik župana Vukovarsko-srijemskog, dr. Davor Adžić, biskup Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj, Janos Kopacsi Kettos zajedno sa župnikom Đurom Vargom, predsjedavajući pastor Evangeličke metodističke crkve u Hrvatskoj Vatroslav Župančić, izaslanik nadbiskupa i metropolite Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Ante Šiško, izaslanik episkopa Eparhije osječko-poljske i baranjske Srpske pravoslavne crkve, protojerej Aleksandar Đuranović, izaslanik biskupa grkokatoličke Eparhije križevačke Oleg Zakakulj, vlč. Stjepan Topolski, župnik Starokatolike župe u Šaptinovcima, glavni imam vinkovačke Islamske zajednice, Mirza Delić, ravnatelj Osnovne škole Tordinci Josip Maletić. Gosti su se na kraju bogoslužja obratili okupljenima prigodnim riječima.

U svojoj propovijedi biskup Milić je istakao da protestanti nisu buntovnici kako se ovaj termin često krivo razumije, već svjedoci, svjedoci za istinu: istinu o Bogu, o čovjeku, o Kristu kao jedinome spasitelju, istinu o Božjoj riječi kao konačnom mjerilu vjere i prakse.

Bogoslužje je izravno prenosila Vinkovačka Televizija.

Nakon svečanog bogoslužja priređen je prigodni domjenak za vjernike i uzvanike uz financijsku pomoć Općine Tordinci.